A Parkinson-kór billentyűzettel diagnosztizálható?

A számítógép-billentyűzet leütésének mintáiból egyértelműen megállapítható, ha valaki Parkinson-kórban szenved, vagy éppen teljesen egészséges – derült ki egy madridi kutatásból.

Madridban zajló kutatások során a számítógép billentyűzetét használták arra, hogy értékes információkat gyűjtsenek az emberek motorikus képességeiről, vagy adott esetben annak zavarairól. A kutatók egy olyan algoritmust alkottak, amellyel különbséget tudnak tenni egy éber, kipihent, illetve egy alvásmegvonásban szenvedő ember gépelési stílusa között.


A vizsgálat elsősorban arra irányult, hogy kiderítsék, a fáradtság milyen hatással van az agy, valamint az általa vezérelt kezek motorikus képességeire. A kutatás azonban sokkal komolyabb összefüggésekre is fény derített: a gombok leütésének mintáiból egyértelműen megállapítható, ha valaki Parkinson kórban szenved, vagy éppen teljesen egészséges.


Az eljárás azért is különleges, mert mindehhez nincs szükség külön alkalmazás használatára, elég csupán egy úgynevezett plug-in telepítése, amely onnantól kezdve figyeli a gépelést. A szoftver nem rögzíti a beírt tartalmat, hanem azt figyeli, hogy a tesztalany egy-egy karakter leütésekor mennyi ideig tartja lenyomva a billentyűt, mielőtt újra elengedné azt. A kutatók már dolgoznak azon, hogy a mobilon való gépelés elemzése is megvalósulhasson, amelyhez viszont már szükség lesz egyedi alkalmazások fejlesztésére.


A módszer azért lehet rendkívül hasznos az orvostudomány számára, mert a gépelési minták folyamatos és extra beruházást nem igénylő megfigyelésével már a korai szakaszban megállapítható egy betegség jelenléte, mint amilyen például a Parkinson-kór.

 

Forrás:

Billentyűzet, mint az orvostudomány új eszköze.
Anne Trafton: Diagnosis by keyboard. URL: https://newsoffice.mit.edu/2015/typing-patterns-diagnose-early-onset-parkinsons-0401