E-vitamin és prosztatarák

A SELECT nevű vizsgálatban a szelén és az E-vitamin hatását elemezték a prosztatarák megelőzésében. Nem várt eredménnyel zárult a kutatás.

Jelentős számú adat bizonyítja, hogy a szelén és az E-vitamin csökkentheti a prosztatarák kialakulásának esélyét. Ezzel összefüggésben a Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT) elnevezésű prospektív*, véletlen besorolásos vizsgálatban arról számoltak be a kutatók, hogy a szelén és az E-vitamin milyen hatással bír a prosztatarák megelőzésére. (*A prospektív vizsgálat azt jelenti, hogy hosszabb ideig követnek egy csoportot annak megfigyelésére, hogy milyen lehetséges hatásai vannak az étrendnek, az életmódnak vagy egyéb tényezőknek az egészségre és a betegségek kialakulására.)

 

A kutatás A 2001. augusztus 22-én indult vizsgálatban részt vevő 35 533 férfit négy csoportba sorolták: az egyik csoport placebót (vagyis olyan készítményt kapott, amiben semmilyen hatóanyag nem volt), a másik a placebóra emlékeztető kinézetű E-vitamint (400 IU/nap), ill. a placebóra emlékeztető szelént (200 mikrogramm/nap) vagy E-vitamin és szelén kombinációját kapta (az előbb jelzett dózisokban). A vizsgálat közben, 2008. szeptember 15-én összeült a kísérletben részt vevő bizottság és a vizsgált étrend-kiegészítők adagolásának korai berekesztésére tett javaslatot, mivel az adatok nem igazolták a beavatkozás hatásosságát, illetve a további elemzések arra utaltak, hogy a még hátralévő nyomonkövetés során sem várható a tervezett mértékű előnyös hatás.

 

A vizsgálat tapasztalatairól beszámoló első közlés szerint 5,5 éves követés alatt E-vitamin szedése mellett 473 esetben diagnosztizáltak prosztatarákot, a szelénnel kezelt csoportban 432 esetben, szelén és E-vitamin szedésekor 437 esetben, a placebocsoportban pedig 416 esetben. Bár a különbségek nem voltak statisztikailag szignifikánsak (jelentősek), az ellenőrző bizottság aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az E-vitamint szedő csoportban és a placebocsoportban a prosztatarák gyakoribb előfordulását tapasztalták. Emellett a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának nem szignifikáns fokozódását is megfigyelték a szelénnel kezelt csoportban és a placebocsoportban (p = 0,06).

 

A részt vevők nyomonkövetése utána is folytatódott, ami újabb események megfigyelésére nyújtott lehetőséget. Az ellenőrző bizottság 2011. május 20-án ismét áttekintette az adatokat, és javaslatot tettek azon adatok közzétételére, melyek szerint E-vitamin szedése mellett nagyobb a prosztatarák előfordulásának esélye. E javaslat a végső adatgyűjtésen alapult, és egybeesett az előre eltervezett analízis időpontjával, melyet az utolsó részt vevő bevonása utáni 7. évre időzítettek. Eredmények A legújabb közlemény szerint, az utánkövetés óta további 521 további prosztatarákos esetre derült fény. A placebóhoz (mint referenciacsoporthoz) képest – ahol 529 prosztatarákos eset fordult elő – az E-vitamint szedő csoportban 620 férfinál, a szelént szedő csoportban 575 férfinál, a szelén + E-vitamin kombinációt szedő csoportban 555 férfinál alakult ki prosztatarák.

 

A placebóval összehasonlítva, a prosztatarák-kockázat 1000 személy-évre számított abszolút növekedése az E-vitamint szedő betegeknél 1,6, a szelént szedő betegeknél 0,8, a szelén + E-vitamin kombinációt szedő betegeknél 0,4 volt. Következtetések A SELECT vizsgálatba bevont részt vevők kiterjesztett nyomonkövetése azt jelezte, hogy azoknál az egészséges férfiaknál, akiknél a prosztatarák kockázata átlagos, a különféle vitaminkészítményekben szokványos dózisnak számító napi 400 IU E-vitamin bevitele szignifikánsan fokozta a prosztatarák kockázatát.

 

Az a tény, hogy az E-vitamin vagy más anyagok étrend-kiegészítők formájában történő pótlása hatástalan bizonyos gyakori kórképek és rosszindulatú daganatok esetében, illetve alkalmazásuk nem javítja az összegzett túlélést, sőt potenciálisan ártalmasak is lehetnek, ismét megerősíti annak fontosságát, hogy a fogyasztók szkeptikusak legyenek a nem szabályozott, vény nélkül is kapható készítmények által ígért egészségi előnyökkel kapcsolatban, amennyiben az eddigi klinikai vizsgálatok nem szolgáltak meggyőző bizonyítékokkal előnyös hatásaikat illetően. Habár a bemutatott kutatás pár évvel ezelőtti, fontos mondanivalója máig érvényes: mielőtt hosszabb távon valamely nagyobb dózisú vagy a napi szükséglet 100%-át tartalmazó étrend-kiegészítő szedésébe kezdene, javasoljuk, hogy ezt megelőzően konzultáljon orvosával az adott készítmény indokoltságát, javasolt adagolását illetően.

 

Forrás:

Klein E. A., et al.: Vitamin E and the risk of prostate cancer. The Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT). JAMA. 2011; 306:1549−1556. 

http://www.medicalonline.hu

kapcsolódó cikkek