Egyre fiatalabb korban támad a vastagbélrák

Az Egyesült Államokban egyre kevesebben betegednek és halnak meg vastag- és végbélrákban viszont a betegek egyre nagyobb százalékban a fiatalabb korosztályból kerülnek ki.

A vastag- és végbélrák (kolorektális rák, CRC), a világon a harmadik leggyakoribb rákbetegség, az összes daganatos betegség mintegy 10%-át teszik ki. Inkább a férfiakat érinti.

 

A JAMA Surgery-ben 2014. november 5-én online megjelent tanulmányban a houstoni University of Texas, MD Anderson Cancer Center kutatói rámutattak, hogy járványügyi adatok szerint a vastag- és végbélrákok előfordulása és halálozása egyaránt már a korábbi életkorokban megjelenik. A 2000-es évek elején az Egyesült Államokban a vastagbelet és végbelet érintő tumoros betegek átlagos életkora 69 év volt, míg ma egyre fiatalabbak betegednek meg, míg az idősek közötti halálozás csökken, az Amerikában bevezetett 50 év fölöttieknek ajánlott vizsgálatnak köszönhetően.

 

A vastag- és végbelet érintő daganatok túlnyomó többségének kialakulásában az életkorral növekvő, és jórészt a civilizált világgal összefüggő kockázati tényezők játszanak szerepet: táplálkozás, elhízás, dohányzás, alkohol, gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa), és csak néhány, 5%-nál kevesebb daganat jön létre az örökletes genetikai elváltozások következtében.

 

Az okok között szerepel még a fizikai aktivitás hiánya, de a vörös húsok, a feldolgozott húskészítmények (például a szalámi-, kolbász-, virslifélék), a „kényelmi termékek” (instant, iparilag feldolgozott, félkész termékek) fogyasztása, valamint a zöldségek, gyümölcsök fogyasztásának hiánya. A megelőzéséért elsősorban helyes életmóddal, vagyis sok mozgással és egészséges táplálkozással tehetünk.

 

Forrás: 

Christina E. Bailey, MD, MSCI: Increasing Disparities in the Age-Related Incidences of Colon and Rectal Cancers in the United States, 1975-2010, JAMA Surgery, Published online November 05. 

kapcsolódó cikkek