A tüdőrák megelőzése, szűrővizsgálatok

A cikk elolvasásával képet kaphatunk arról, mit kell tennünk, hogyan változtassunk jelenlegi életvitelünkön, hogy a betegség kialakulásának esélyét a lehető legminimálisabbra csökkentsük. A tüdőrák felfedezésére használt legfontosabb szűrővizsgálatot, a mellkas röntgen fontosságáról is beszélünk.

Szerző: Dr. Czegle Ibolya | Lektor: Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2015-09-02

Tüdőrák esetében a megelőzés szempontjából a legfontosabb, hogyha dohányzunk, azt minél előbb hagyjuk abba, gyermekeinket pedig igyekezzünk meggyőzni arról, hogy dohányozni elkezdeni sem érdemes. Fontos tudni, hogy a dohányzás elhagyását követően tíz év múlva a tüdőrák kialakulásának esélye már a nemdohányzók kockázatával azonos!

A tüdőrák kockázati és védőtényezői című részben tárgyalt egyéb kockázati tényezők, főleg foglalkozási ártalmak közül ha valamelyik esetünkben fennáll, és ezt megszüntetni nem tudjuk, fontos, hogy rendszeresen vegyünk részt szűrővizsgálaton. Tüdőrák esetében ez azért nagyon lényeges, mert tüneteket csak a már előrehaladott betegség okoz, így a szűrés és a korai diagnózis életet menthet, vagy legalább éveket jelenthet!

Sok gyümölcs, zöldség fogyasztásával nemcsak a tüdőrák, de számos egyéb daganatos megbetegedés (pl. emlő-, prosztata-, vastag- és végbélrák) kialakulásának esélyét jelentősen csökkenthetjük.

Forrás: 123rf.com

Ha rossz levegőjű városban, forgalmas helyen élünk, fontos, hogyha tehetjük, minél több időt töltsünk jó levegőn, természetes környezetben. Ezzel a levegőszennyeződés által okozott nagyobb kockázatot csökkenthetjük.

Szűrővizsgálatok

Mellkasröntgen, mellkas-átvilágítás

Magyarországon a legfontosabb szűrővizsgálati módszer a mellkasröntgen vizsgálat. A vizsgálat Magyarország minden közepes nagyságú és nagyobb településén elérhető. A mellkasröntgen vizsgálatot a nehezen látható területek (pl. a szív mögötti terület) pontos vizsgálatára gyakran mellkas átvilágítással egészítik ki. Különösen 40 év feletti, dohányzó emberek esetében fontos az évenkénti szűrővizsgálat. A panaszmentes, mellkasröntgen szűrővizsgálaton felfedezett betegség mindig koraibb stádiumú, így a betegek életkilátásai is sokkal jobbak!

CT

A CT vizsgálat nehezen elérhető, drága vizsgálat, így bár számos adat utal arra, hogy a CT-vel korábban felfedezett tüdőrák a betegség okozta halálozást csaknem 20%-kal csökkenti, szűrőmódszerként mégsem ajánlható.

Irodalom:

www.cancer.org

www.daganatok.hu

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja a tüdőrák ellátásáról.