Csomó a mellben, mellfájdalom

A mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, ezért minden csomót komolyan kell venni. Szerencsére azonban a tapintott csomók túlnyomó többsége jóindulatú elváltozás.

Szerző: Dr. Ipolyi-Topál Gitta | Lektor:
Publikálás dátuma: 2015-10-27

Fontos, hogy minden nő tisztában legyen a mellrák mibenlétével, a szűrés lehetőségével, és azzal, hogy vajon amit tapintunk csak ártalmatlan csomó, vagy komolyabb törődést igényel.

Mi a jóindulatú daganat?

A rosszindulatú daganatok jellemzője, hogy korlátlanul növekszenek a környezetük felé, betörnek az érrendszerbe és áttéteket is képeznek. A jóindulatú daganatokra mindez nem jellemző, többnyire jól körülhatárolhatók, környezetükben elmozdíthatók. Némelyik azonban idővel rákos elfajulást mutathat.

A mellrák rendszerint fájdalmatlan csomóként jelentkezik, és éppen a fájdalmatlanság miatt érdemes minden hónapban, a menstruációt követő napokban alaposan megvizsgálni az emlők állományát, hogy egy esetleges elváltozást időben észrevegyük. Szerencsére az önvizsgálat során kitapintott csomók nagy része nem mellrák. Az emlőnek többféle jóindulatú daganata is létezik, a leggyakoribbakat tekintjük most át.

Fibroadenoma

A fiataloknál leggyakoribb forma. Jól tapintható, elmozdítható feszes csomó. Lehet egyszeres vagy többszörös. 0,5-1,5 %-ban jön létre rosszindulatú elfajulása, az elváltozások fele pedig spontán visszafejlődik. Többnyire ajánlatos eltávolítani. Várakozó álláspont is megengedett rendszeres tapintásos és ultrahangos ellenőrzés mellett, de ennek a megoldásnak az a feltétele, hogy finomtű-biopsziával (leszippantanak sejteket a csomóból és mikroszkóppal megvizsgálják) meggyőződjünk, hogy jóindulatú elváltozásról van szó.

Filloid tumor

Nagyra növő, emlőt deformáló elváltozás. Az esetek több mint fele jóindulatú, egynegyede rosszindulatú, a többi határeset. Sebészi beavatkozást igényel.

Papilloma

Egyszeres előfordulás esetén a rákos elfajulás valószínűsége 5-10 százalék, többszörös előforduláskor (papillomatózis) ennek háromszorosa. Nélkülözhetetlen az aspirációs citológa a sejtek viselkedésének megállapítása céljából.

Ciszták

A változókor természetes velejárói, fiatalabb korban ritkább az előfordulásuk. A diagnózist ultrahanggal állítják fel. Idős korban előfordul a rosszindulatú elfajulás.

Masztopátia vagy fibrocisztás betegség

Az emlőmirigyben végbemenő jóindulatú elváltozásokat takar, általában 30-50 éves nők problémája. Nem is annyira betegségről van itt szó, mint inkább a ciklussal vagy a változó korral járó hormonális változásokra való alkati válaszról.

A jelenség tünetmentes is lehet. Ilyenkor véletlenül vagy tudatos önvizsgálat kapcsán fedezik fel, kis, tapintható csomó formájában, legtöbbször azonban nyomásérzékenység vagy fájdalom hívja fel rá a figyelmet. Menstruáció előtt általában fokozódik a fájdalomérzet, sőt ilyenkor a ciszták is növekedhetnek.

Fotó: shutterstock.com

A betegség lényege az emlőhám jóindulatú elváltozása, a kötőszövet felszaporodása, az emlőcsatornácskák falának megvastagodása. A diagnózis mammográfia, ultrahang, hormonvizsgálatok elvégzésével állítható fel, szükség lehet szövettani vizsgálatra is. Maga a megbetegedés nem rosszindulatú, de hámburjánzással járó típusai hajlamosítanak a rákképződésre, ezért fokozott ellenőrzést igényel. A nők egy része a panaszok javulásáról számolt be koffeintartalmú ételek (kávé, tea, csokoládé) elhagyása után.

Zsírelhalás

A mell egy ritkább elváltozása, mely leginkább az emlő sérülése után alakul ki és bizonytalan szövettömörülésként tapintható. Az emlőráktól való biztos elkülönítése céljából a károsodott szövetrész eltávolítása és gondos szövettani vizsgálata szükséges.

Útravaló

Bármilyen csomót találunk, első alkalommal érdemes kivizsgáltatni a mibenlétét, és a kapott eredménytől függően lehet várakozó álláspontra helyezkedni és rendszeresen ellenőrizni, vagy sebészi megoldáshoz folyamodni.

Irodalom:

Gaál Csaba: Sebészet, Medicina Kiadó

daganatok.hu

kapcsolódó cikkek