Az emlő önvizsgálata

Az emlőrák a mellben tapintható csomótól az emlő megduzzadásán át különböző bőrelváltozásokig változatos klinikai tünetekkel jelentkezhet. Ezért fontos, hogy ezeket a tüneteket valamennyi nő ismerje, és idejében forduljon orvoshoz, ha ezek bármelyikét saját magán felfedezi!

Szerző: Dr. Czegle Ibolya | Lektor: Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2015-10-06

Az emlőrák szűrővizsgálatai közül a mai napig a legfontosabb az emlő önvizsgálata. Az emlőtumorok kb. ötödét napjainkban ezzel az egyszerű, mindenki által elsajátítható vizsgálattal fedezik fel. Az emlő önvizsgálatát havonta egyszer mindenképpen ajánlott elvégezni. Ez azért különösen fontos, hogy a nők saját mellük szerkezetét, felépítését jobban megismerjék, így ha baj van, annak felismerése a későbbiekben könnyebb, egyszerűbb lesz számukra. Az önvizsgálat optimális időpontja a menstruáció befejeződését követő néhány nap. Menopauzában levő nőknél célszerű, ha a hónap konkrét napjait/időszakát jelölik ki ugyanígy az emlővizsgálat elvégzésére.


Fotó: 123rf.com


Az emlő önvizsgálatának lépései a következők:

  • A tükör előtt állva, csípőre tett kézzel tekintsük meg az emlőket: ha bármilyen méret-,

forma-, színbeli eltérést tapasztalunk akár az emlőállományban, akár az emlőbimbó területén, forduljunk orvoshoz!

  • Karjainkat a fejünk fölé emelve keressünk hasonló elváltozásokat!
  • Még a tükör előtt állva emlőinket áttapintva figyeljük meg, nem ürül-e váladék az emlőbimbóból!
  • Fekvő helyzetben, a fejünk alá helyezett jobb karral elhelyezkedve a bal kezünk segítségével tapintsuk át koncentrikus körökben a jobb emlőt és a jobb hónaljárkot csomót, duzzanatot keresve, majd fordított kartartással ismételjük ezt meg a bal emlő esetében is!
  • Álló vagy ülő helyzetben, magasba emelt karral tapintsuk át egyik, majd másik emlőnket és hónaljárkunkat szintén csomót, duzzanatot stb. keresve.

Ha az emlőben csomót tapintunk, aggodalomra még nincs ok! A tapintható csomók csaknem 80%-a jóindulatú, a menstruációs ciklussal összefüggésben megjelenhet, majd eltűnhet rövid időn belül. Rosszindulatú csomók leggyakrabban az emlő külső-felső (a karokkal érintkező, hónaljárok melletti részében) fordulnak elő. Az olyan elváltozásokat, amelyek egy ciklus alatt változatlan formában megmaradnak, mindenképpen célszerű orvosnak megmutatni!

Irodalom:

www. breastcancer.org.

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja a mammográfiás emlőszűrésról és az emlőrák korai diagnosztikájáról (Egészségügyi Közlöny, 2008/10. szám).