A rendszeres nőgyógyászati vizsgálat életet menthet

A méhnyakrák az európai nők körében a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat, ennek ellenére az egyik legjobban megelőzhető és gyógyítható elváltozás is a szűrővizsgálatok bevezetésének köszönhetően.

Szerző: Dr. Mosberger Eszter | Lektor:
Publikálás dátuma: 2015-10-14

Szűrővizsgálatnak azt nevezzük, ha tünet- és panaszmentes személyeket vizsgálunk azzal a céllal, hogy kizárjuk vagy valószínűsítsük a betegség fennállását.

Miért fontos?

A méhnyakrák rendszeres szűréssel az esetek túlnyomó többségében megelőzhető, hiszen már a rákmegelőző állapotok vagy a kialakult rák nagyon korai stádiumban felismerhető, így sokkal egyszerűbben és nagyobb hatásfokkal kezelhető.

Magyarországon 2003 óta létezik államilag szervezett és finanszírozott méhnyakszűrő program, mellyel a 25-65 éves korosztály háromévenkénti szűrését igyekeznek megvalósítani. Szakmai szempontból ideális megoldás, az első szexuális aktust követően évenként elvégzett szűrővizsgálat. Szüzek esetén a méhnyakrák kockázata nagyon alacsony, hiszen a legnagyobb rizikó faktor a HPV fertőzés, ami nemi úton terjed. Abban az esetben, ha valaki jelenleg nem él szexuális életet, de nem szűz, ugyanúgy évente javasolt elvégezni a vizsgálatot. Ha valaki megkapta a HPV elleni oltásokat, akkor is javasolt évente részt venni szűrésen, mert bár a vakcina a méhnyakrákos esetek 70 százalékának hátterében előforduló HPV típusok ellen véd, de a fennmaradó 30 százalékért felelős vírusok ellen nem nyújt védelmet. Ezt a 30 százalékot az évente elvégzett citológiai vizsgálattal lehet kiszűrni.


Fotó: shutterstock.com


Miből áll a szűrés?

Szűrés során (ami alapvetően egy fájdalmatlan beavatkozás), a nőgyógyász egy speciális nagyítóeszközzel (kolposzkóp) megtekinti a méhnyak felszínét, és egy kis kefe segítségével sejtmintát vesz, amit citológiai vizsgálatra küld tovább. Szűrés során lehetőség van a hüvely és a szeméremtest megtekintésére és a kismedence fizikális vizsgálatára is.

A citológiai vizsgálat eredménye általában 3-4 hét alatt készül el. Amennyiben  rendellenességet mutat ki, a pácienst postán értesítik és kontrollra hívják vissza. Ha valamilyen eltérés van a vizsgálat eredményében, az az esetek többségében még nem rákos elváltozást jelent, de további vizsgálatra lehet szükség.

Előfordul, hogy a citológiai vizsgálat eredménye nem ír le a sejtekben elváltozást, de HPV fertőzés gyanúját veti fel. Ilyen esetben 6 hónap múlva meg kell ismételni a vizsgálatot vagy akár azonnal el lehet végeztetni a HPV kimutatását is. Technikailag ez ugyanúgy zajlik, mint a citológiai mintavétel. Sajnos ma Magyarországon nem OEP finanszírozott.

Fontos tudni, hogy a szűrés nem kivitelezhető menstruáció vagy hüvelyi gyulladás esetén. Két nappal már a nőgyógyászati vizsgálat előtt kerülendő bármiféle hüvelyi öblítés, helyi spermicid, hüvelykúp vagy tampon alkalmazása és a nemi élet is.

Mikor nincs szükség a vizsgálatra?

  • Amennyiben egy nőnek élete során nem fordult elő a méhnyakon rákmegelőző vagy rákos állapot és az utolsó két eredmény teljesen negatív lett, 65 év felett nem szükséges a szűrésen részt venni.
  • Ha valaki teljes méheltávolításon esett át nem rákos vagy rákmegelőző állapot miatt (pl mióma miatti vérzési rendellenesség), akkor sincs szükség a vizsgálatra.

Ha azonban részleges méheltávolítás történt (méhnyak-csonk bent maradt), akkor 65 éves korig javasolt a szűrésen való részvétel. Ha valakinek rákos vagy rákmegelőző állapot miatt távolították el a méhét, akkor javasolt a nőgyógyászati vizsgálaton való részvétel, hogy a betegség esetleges kiújulását minél hamarabb észlelni tudjuk.

Az utóbbi öt évben Magyarországon átlagosan 1050 új méhnyakrákos beteget diagnosztizáltak, ami az európiai átlag felett van. Ennek az oka, hogy a szűrésen még mindig nem vesznek részt elegen.


Irodalom:

http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/sexually-transmitted-infections/news/news/2014/04/1-in-100-women-in-europe-will-develop-cervical-cancer

WHO- Comprehensive cervical cancer control-A guide to essential practice - Second edition (2014) 119. oldal

http://www.nogyogyaszat.eu/szures/mehnyakrak-szures.html
http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/pap-smear/expert-answers/pap-smear/faq
20057782
http://www.cdc.gov/cancer/cervical/basic_info/screening.htm
http://www.acog.org/Patients/FAQs/Cervical-Cancer-Screening#whatis
http://www.onkol.hu/hu/rakregiszter-statisztika