A méhnyakrák kezelése

A méhnyakrák kezelésének módja nagyban múlik azon, hogy az elváltozást milyen stádiumban sikerült diagnosztizálni. Korán – lehetőleg rákmegelőző állapotban- felfedezve a méhnyakrák jól gyógyítható, ez adja a szűrés jelentőségét.

Szerző: Dr. Mosberger Eszter | Lektor:
Publikálás dátuma: 2015-10-19

A rákmegelőző állapotok

A rákmegelőző állapotok kezelésének célja az érintett sejtek eltávolítása, erre többféle módszer létezik. A lézeres és fagyasztásos beavatkozás hátránya, hogy a roncsolt sejteket nem lehet szövettani vizsgálatnak alávetni. Az úgynevezett elektromos kacskonizáció és az éleskés konizáció esetében az eltávolított szövetet további patológiai vizsgálatnak vetik alá, mely során meghatározható a pontos szövettani diagnózis és az, hogy a kimetszés teljes egészében (szaknyelve: épben) történt-e, vagy maradhattak hátra sejtek. Azt, hogy melyik a választandó beavatkozás, a nőgyógyász az alapján dönti el, hogy a méhnyak mely területén található az elváltozás, hogy az milyen súlyosságú és kiterjedésű.

Az elektromos kacskonizációt és az éleskés konizációt kórházi osztályokon végzik és általában egy vagy két nap kórházi bennfekvést igényel. Előbbit helyi érzéstelenítésben vagy altatásban, utóbbit altatásban végzik. A beavatkozás után 7-10 napig véres folyás, alhasi görcsök fordulhatnak elő, további 3 hétig áttetsző folyás várható. Ezen időtartam alatt kerülendő a nemi élet.

Méhnyakrák

Amennyiben a szűrés során rákos állapot lehetősége merül fel, mintavételre (biopszia) kerül sor, amit szintén szövettani vizsgálatra küldenek tovább. Ha szövettanilag igazolódik a rákos állapot, a kezelés mindenképpen magában foglalja a műtétet (amennyiben ezt a beteg általános állapota lehetővé teszi), ami általában a teljes méhnyak, méh, petevezetékek, petefészkek, a méh melletti kötőszövet és az elvezető nyirokcsomók eltávolítását jelenti.

Műtét mellett kemoterápiát, sugárkezelést (hüvelyi vagy külső kismedencei) vagy ezek kombinációját is alkalmazhatják. Erről egy több szakterületet magában foglaló (nőgyógyász, onkológus, patológus, radiológus)  orvosgárda (onko-team) dönt.

Mint minden sebészeti beavatkozás után, itt is előfordulhat a műtét során vérzés, lágyrész-sérülés (leggyakoribb a húgyvezetékek vagy húgyhólyag sérülése), illetve a műtét után vérzés, gyulladás. A műtét után nem sokkal kialakulhatnak a hasban összenövések, amik akadályozhatják a bélműködést vagy krónikus hasi fájdalmat okozhatnak. Kiterjedt méheltávolítás és nyirokcsomó eltávolítás esetén a műtéti területen futó idegek megbolygatása miatt a beavatkozás után a vizelet- és székletürítési funkciókban átmeneti zavar állhat be. Tekintettel az eltávolított szervekre a műtét egyértelmű következménye a meddőség, a menopauza és a petefészek által termelt hormonok hiánya. A műtét után 10-20 évvel gyakrabban fordul elő vizelet inkontinencia és hüvelyfal előreesés is.


Fotó: 123rf.com


Kemoterápia

A leggyakrabban alkalmazott kemoterápiás készítmény, a cisplatin. Mellékhatásként leggyakrabban hányinger, hányás jelentkezik, ami a terápia után akár egy hétig is fennállhat, de ma már hatékony hányinger-csillapító készítmények állnak rendelkezésre. A vesekárosodás 10-20 nappal a kezelés után jelentkezik és szinte soha nem maradandó. A készítmény vérszegénységet, valamint alacsony fehérvérsejtszámot is okozhat, utóbbi a fertőzések kockázatát növeli. Előfordulhatnak különböző változások a vér kémiai összetételében is (alacsony magnézium-, kálcium-, káliumszint).

Sugárkezelés

Kismedencei besugárzás után nem sokkal hasmenés, hólyaggyulladás jelentkezhet. Hüvelyi kezelés esetén pedig kevés hüvelyi vérzés, illetve a szeméremajkak irritációja. A radioterápia hosszú távon az érintett területeken a kötőszövet megvastagodását, rugalmasságuk elvesztését okozza.

Fontos, hogy a beteg részletes felvilágosítása tartalmazza a kezelések lehetséges mellékhatásairól, szövődményeiről való tájékoztatást annak tudatában, hogy kezelés nélkül egy alapvetően halálos kimenetelű kórról van szó. A kezelések után is rendszeres kontrollvizsgálat szükséges utánkövetés céljából.

Irodalom:

1 WHO- Comprehensive cervical cancer control-A guide to essential practice - Second edition (2014) 141. oldal

2 http://www.nogyogyaszat.eu/daganatok/mehnyakrak-19.html

3 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK66058/#CDR0000062759__85
4 http://www.cancer.org/cancer/cervicalcancer/detailedguide/cervical-cancer-treating-chemotherapy
5 http://chemocare.com/chemotherapy/drug-info/cisplatin.aspx
6 http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/type/cervical-cancer/treatment/radiotherapy/cervical-cancer-radiotherapy-side-effects