Demencia vagy valami más?

A demencia kóros mértékű szellemi hanyatlást jelent, aminek számos oka lehet, legismertebb közülük az Alzheimer-kór. Ugyanakkor vannak kórképek, melyek demencia tüneteivel járnak, ám felderítésükkel és kezelésükkel a szellemi funkciózavar megszüntethető.

Szerző: Dr. Galzó Orsolya | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2015-10-15

A demencia típusai

  1. 1. Elsődleges demenciákban az agyszövet közvetlen megbetegedése hozza létre a tüneteket. A betegség kialakulása lassú, az idő előrehaladtával fokozatos romlás várható. A szellemi hanyatlás gyógyszerekkel lassítható, de vissza nem fordítható. A legismertebb idetartozó kórkép az Alzheimer-kór, amely a demenciák 50-70 %-ának okozója.

  2. 2. Másodlagos demenciákban az agyszövet károsodását vagy funkciózavarát valamilyen más központi idegrendszeri vagy általános testi megbetegedés okozza. A demencia az alapbetegség kezelésével jelentősen javítható, bizonyos esetekben visszafordítható. Leggyakoribb idetartozó kórkép a vaszkuláris, vagyis ér eredetű demencia, amely agyi vérkeringési zavar következménye.

Egyéb másodlagos okok lehetnek: agydaganat, koponyasérülés, fertőzések, máj-, veseelégtelenség, sclerosis multiplex, alkoholizmus, vitaminhiány (B1, B12), pajzsmirigy alulműködés.


Mivel a demencia nem önálló betegség, hanem tünetegyüttes, adódhatnak olyan állapotok, melyek bizonyos jellemzőikben a demencia egyes elemeire hasonlíthatnak:

  • Delírium

A delírium érzékcsalódásokkal járó átmeneti tudatzavar, amely szinte mindig valamilyen háttérben álló betegség következménye. A demenciával ellentétben a hirtelen kezdet, hullámzó lefolyás jellemzi. A deliráló beteg rendszerint nyugtalan, zavart, sokszor hallucinál, koncentrálni képtelen. Kiváltó ok lehet kábítószer, gyógyszer, ionzavar, fertőzés, láz, fájdalom. Rendszeresen alkoholt, kábítószert vagy nyugtatót fogyasztóknál az adott szer hirtelen megvonása gyakran okoz delíriumot.

  • Kiszáradás

Fontos a megfelelő folyadékbevitel szellemi frissességünk megőrzése szempontjából is. Kevés folyadékfogyasztás eredményeképpen csökken a szellemi teljesítőképesség, lassul a gondolkodás. Különösen a nyári nagy melegben, illetve hasmenéssel, hányással járó betegségeknél fontos az elveszített folyadék pótlása. Ennek elmaradása kiszáradáshoz vezethet, ami időseknél sokszor memóriazavar vagy akár zavartság képében jelentkezhet.


Fotó: 123rf.com


  • Depresszió, áldemencia

A depresszió idős korban gyakran jelentkezik a demenciához hasonló tüneti képpel. Jellemző a motiválatlanság, kimerültség, memória problémák. Ezt a tünetegyüttest ál-, vagy pszeudodemenciának nevezzük, hiszen a klinikai kép a demenciára hasonlít, de a háttérben depresszió áll. Sokszor nehéz az elkülönítés, ebben segíthet az alábbi táblázat. A depresszió szakszerű kezelésével a szellemi funkciók is javulást mutatnak.



Depresszió esetén

Demencia esetén

Ki veszi észre a szellemi hanyatlást?

a beteg maga

általában a hozzátartozók

Hogyan éli meg a beteg a tüneteit?

szenved tőle, zavarja

elbagatellizálja, közönyös

Kérdésekre hogyan válaszolnak?

„nem tudom”

téves válaszokat adnak

Hogyan oldanak meg egy feladatot?

kedvtelenül, gyakran feladják

lelkesen, többszöri erőfeszítéseket tesznek


  • Nagyothallás

Idős embereknél a hallásromlás kezdetben igen megtévesztő tünet lehet. A család csak azt veszi észre, hogy idős hozzátartozójukkal nehéz a kommunikáció. Értetlen, visszakérdez, sokszor nem a kérdésre válaszol. Fontos a demenciától való elkülönítés, ebben sokat segíthet az időskori hallásszűrés.

  • Gyógyszerek

Memóriaproblémát okozhatnak a központi idegrendszerre ható gyógyszerek. Főként akkor kell erre gondolni, ha a tünetek egy új gyógyszer bevezetését követően jelentkeztek. Zavartságot, tájékozatlanságot okozhat sokféle gyógyszer együttes szedése is, vagy az előírástól eltérő adagolás.

  • Enyhe szellemi hanyatlás

Az enyhe szellemi hanyatlás tulajdonképpen az öregedés normális velejárója. Ebben az esetben azonban olyan mértékű feledékenységről van szó, ami még nem zavarja a szokásos életvitelt. Az agy olyan mint az izmaink, ha nem használjuk sorvadni kezd, rendszeres „ agytornával” azonban lassítható, megelőzhető a szellemi hanyatlás.

Irodalom:

Szirmai Imre: Neurológia, Medicina Könyvkiadó Zrt, 2011

A családorvostan elmélete és gyakorlata, Semmelweis Egyetem, Budapest, 2012

Dementia and Cognitive Impairment: Epidemiology, Diagnosis, and Treatment, Julie Hugo, MD, Mary Ganguli, MD, MPH, Clinics in Geriatric Medicine, 2014, Pages 421–442, Geriatric Psychiatry

Orvostovábbképző Szemle, 2012.január, Demencia szimpózium

Dr. Boga Bálint, Idősgondozási kézikönyv, Geriáter Service Kiadó, 2015

Komoly Sámuel, Palkovits Miklós: Gyakorlati neurológia és neuroanatómia, 2010

http://www.psychiatrictimes.com/articles/dementia-focused-review

http://www.pssru.ac.uk/pdf/MCpdfs/Differential_diagnosis_factsheet.pdf