Szédülés és fülzúgás. Vajon mitől lehet?

A szédülés és fülzúgás meglehetősen gyakori panasz az orvoshoz forduló páciensek körében. Számos ok állhat e kellemetlen tünetek hátterében. Idős korban leggyakoribb az agyi vérellátás elégtelensége, vagyis agyi érbetegségekkel párhuzamosan is előfordulhatnak, ugyanakkor léteznek az érelmeszesedéstől független formák is.

Szerző: Dr. Galzó Orsolya | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2015-08-13

Amikor forog a világ

A szédülés (vertigo) a testnek a környezethez viszonyított forgó vagy egy irányba húzó mozgásélménye, melyet hányinger, hányás, izzadás kísérhetnek.

Hangok a fülben

Szintén gyakori kellemetlen tünet a fülzúgás (tinnitus), mely külső akusztikus inger nélküli zajészlelést jelent. Leggyakoribb formája a szubjektív tinnitus, mely csak a beteg számára hallható, és sem belső, sem külső hanginger nem áll a háttérben. Az objektív tinnitus sokkal ritkább jelenség, ilyenkor a beteg a szervezet valamely belső hangját éli meg fülzúgásként.


Fotó: shutterstock.com


Mi állhat a háttérben?

A fülzúgás és a szédülés külön-külön is felléphetnek, gyakran azonban együtt fordulnak elő. Mindkét tünet oka lehet kimerültség, alacsony vércukorszint, vérnyomáseltérések, vérszegénység, közép- vagy belsőfül gyulladás, a nyaki gerinc betegségei, daganat, agyhártyagyulladás, sclerosis multiplex, depresszió, szorongás. A leggyakoribb kórképek azonban a következők:

  • Agyi keringési elégtelenség (VBI, vertebrobasilaris innsufficiencia). Az agy  vérellátásának zavara felléphet hirtelen (pl. felkelést követő vérnyomáseséskor) vagy lehet az idő folyamán fokozatosan romló, krónikus zavar. Utóbbi főleg az időseket érinti, oka az agyi erek, illetve nyaki csigolyák meszesedése. Vezető tünete a szédülés és fülcsengés mellett a szellemi hanyatlás, memóriazavar.
  • Meniére – szindróma: spontán fellépő, rohamokban jelentkező, órákig tartó heves forgó jellegű szédülés, hányingerrel, féloldali fülzúgással, hallásromlással. Oka a halló- és egyensúly-érzékelő szervekben felhalmozódó folyadék.
  • Szintén rohamokban jelentkezik a BPPV, vagyis a jóindulatú, rohamokban jelentkező testhelyzeti szédülés, mely legtöbbször fejhelyzet-változtatás kapcsán lép fel. Rövid ideig tartó, de heves szédülésforma. A betegség oka, hogy a belső fülben kálcium kristályok rakódnak le, melyek a fül érzékeny félkörös ívjárataiba sodródnak.



A szédülés és fülzúgás kezelése

Ahhoz, hogy a szakorvos megtalálja a megfelelő módszert a szédülés és fülzúgás kezelésére, fontos a részletes kivizsgálás és a helyes diagnózis felállítása. Az elsődleges feladat a tüneteket kiváltó ok kezelése, megszüntetése amennyiben lehetséges. Sok esetben a szédülés és fülzúgás kezelése komplex, hosszan tartó folyamat, fül-orr-gégész, neurológus és pszichiáter közös feladata.

Tartós vagy visszatérő szédüléses kórképek kezelése:

  • VBI esetén a gyógyszeres kezelésen kívül sokat segíthet a fizikoterápia és a gyógytorna.
  • Meniére- szindrómában szenvedőknek javasolt a sóbevitel mérséklése, roham esetén ágynyugalom, vízhajtó kezelés, hányáscsillapítók, szédülés elleni gyógyszerek szedése.
  • BPPV esetén javasolt a provokáló fejhelyzet, hirtelen testhelyzet-változtatások kerülése, és az Epley torna rendszeres gyakorlása.

További lehetőségek a fülzúgás kezelésében:

  • zajgenerátor alkalmazása: a zajgenerátor az agy számára kellemes hangot adó készülék, mely elnyomja a belső zúgást.
  • akusztikus CR-moduláció: a fülön keresztül egy gyufásdoboz méretű eszköz a fülzúgás frekvenciájának megfelelő jelsorozatot juttat az agykéreg hallásért felelős részébe. Célja hogy az agy a nem létező, csak a beteg által hallott fantomzajt elfelejtse.
  • alternatív lehetőségek: antioxidánsok, pszichoterápia, hangterápia, lágylézer kezelés

Jobb megelőzni

Mint a legtöbb egészségügyi panasz esetében, itt is igaz, hogy egyszerűbb megelőzni, mint kezelni. Fontos a zajártalom csökkentése, a rendszeres testmozgás, egészséges táplálkozás és a megfelelő folyadékfogyasztás.

Irodalom:

-          A családorvostan elmélete és gyakorlata, Semmelweis Egyetem, Budapest, 2012

-          Diagnostic approach to patients with tinnitus, American Family Physician, 2014.Jan.15. ,89(2):106-113.

-          Magyar Tinnitus Egyesület weblapja: www.tinnitus.hu

-          www.tinnitool.com/de/therapie_moeglichkeiten/index.php

-          Gerlinger Imre, Tünetorientált fül-orr-gégészet, Medicina Könyvkiadó Zrt, 2014

-          Dr. Fazekas András, Szédülés a háziorvosi gyakorlatban, Háziorvos Továbbképző Szemle, 2009.14.évf.7.szám

-          Komoly Sámuel, Palkovits Miklós, gyakorlati neurológia és neuroanatómia, Medicina Könyvkiadó Zrt, 2010

-          Dr. Maglics Szilvia, A fülzúgás felosztása, kivizsgálása és kezelése, Medicus Anonymus, 2011,9-10.