A kávé, a koffein és az időskori szellemi hanyatlás

Régóta kutatják a koffein egészségre gyakorolt hatásait, elsősorban a szív- és érrendszerre vonatkozóan, azonban a koffein valamint a kognitív funkciók közötti lehetséges kapcsolatok vizsgálata során több alkalommal pozitív eredmények születtek.

Szerző: Moharos Melinda | Lektor: Dr. Biró Lajos
Publikálás dátuma: 2015-08-28

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) 2015 májusban jelentette meg a legújabb, mintegy 120 oldalas átfogó tanulmányát a koffeinfogyasztás biztonságosságáról. Ez alapján a napi 400 mg koffein fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot. Ez alól a kivételt csupán a várandós nők jelentik: részükre továbbra is 200 mg-ban állapították meg a napi biztonságos koffeinmennyiség felső határát.

Ez a mennyiség bőven lefedi az európai uniós átlag fogyasztást:

  • Nagyon idős (75 évesek és idősebbek): 22-417 mg
  • Idős (65-75 éves): 23-362 mg
  • Felnőtt (18-65 éves): 37-319 mg
  • Fiatal felnőtt (10-18 éves): 0,4-1,4 mg/kg
  • Gyermek (3-10 éves): 0,2-2,0 mg/kg
  • Kisgyermek (12-36 éves): 0-2,1 mg/kg

Ön is meg tudja becsülni a saját napi koffeinfogyasztását az alábbi táblázat segítségével:

A leggyakoribb koffeinforrások

Instant kávé

75 mg/190 ml

Egy csésze főzött kávé

85 mg/190 ml

Egy csésze forrázott tea

50 mg/190 ml

Egy pohár energiaital (hozzáadott koffeinnel vagy guaranával)

28-87 mg/250 ml

Kólák (diétás vagy normál)

8-53 mg/250 ml

Csokoládé

5,5-35,5 mg/50 g szelet

Forrás: www.eufic.org

A kávé- és teafogyasztás hatása a keringésre

Az EFSA állásfoglalása szerint bár a koffein rövidtávon emeli a vérnyomást, a rendszeres, hosszútávú (mérsékelt) koffeinfogyasztás nem mutat összefüggést a magasvérnyomás betegséggel, az agyvérzéssel, a szívelégtelenséggel, a szívkoszorúér-betegséggel – bár ez utóbbinál az adatok nem teljesen egyértelműek.

A feketetea fogyasztása és a vérnyomás kapcsolatát vizsgálva meglepő eredményre jutott egy kutatás: mintegy 10%-kal csökkent az éjszakai vérnyomás (az első [szisztolés] és a második [diasztolés] érték is) már az első naptól, és ez a hatás megmaradt a vizsgálat féléves időtartama alatt, de a nappal mért vérnyomásnál ez a különbség nem volt szignifikáns (jelentős mértékű). A nem várt hatásért valószínűleg nem a koffein, hanem a tea egyéb összetevői voltak a felelősek, ugyanakkor további kutatások szükségesek, hogy kiderüljön, pontosan melyik összetevő(k) okozzák a jelenséget.

Egy 140 220 fő részvételével zajló vizsgálat fordított arányosságot talált a mérsékelt kávéfogyasztás és a szívinfarktus kockázata között: azaz kisebb a kockázata annak, aki napi 4 adag kávét iszik, mint aki egyet sem. Hasonlóan váratlan eredményre jutott egy másik kutatás is: nők esetében a kevés kávéfogyasztás vagy éppen a „nem kávézás” jelenthet megnövekedett kockázatot az agyvérzés (stroke) szempontjából.

Fotó: shutterstock.com

A kávéfogyasztás, mint az Alzheimer-kór lehetséges ellenszere?

Az Alzheimer Társaság 2015. évi nemzetközi konferenciájának elhangzott kutatás szerint, amelyben a vizsgált személyek átlagéletkora 73,7 év volt, a nagyobb koffeinfelvétel összefüggést mutatott mind a jobb memória, mind pedig a cselekvési működések között. A koffeinfogyasztás és a memória kapcsán ugyanezt a kapcsolatot találták, legyen szó alacsony, mérsékelt, vagy nagy mennyiségű kávéfogyasztásról.

Több alkalommal valószínűsítették, hogy a koffeinfelvétel a középkorúaknál, valamint az enyhe kognitív károsodásban (például a korral járó memóriazavarokban) szenvedők esetében kedvező hatással lehet a későbbi demencia kialakulásának vagy az állapotromlásának a kockázatára. Két éves utánkövetéses vizsgálat során azoknak, akiknek nem romlott a kognitív teljesítménye, átlagosan kétszeres mennyiségű volt a koffeinszint a vérében, azokhoz képest, akiknek tovább romlott a demenciája.

Számos alkalommal kutatták a koffein és a kognitív funkciók közötti lehetséges kapcsolatokat, elmondható, hogy több alkalommal pozitív eredmények születtek. Azonban ezek a kutatások általában kis létszámú, speciális csoportokat vizsgáltak, ezért nem lehet az eredményekből egyelőre határozott állásfoglalást megfogalmazni, de irányt mutathatnak a későbbi, átfogóbb vizsgálatok számára.

A számos pozitívum mellett megemlítendő, hogy az esti koffeinfogyasztás, különösen idős embereknél okozhat nyugtalanságot, alvászavart is. Többek közt ezért sem ajánlott a nagymértékű koffeinfelvétel.

Irodalom:

Scientific Opinion on the safety of caffeine EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). EFSA Journal, 13(5):4102, 2015.

Ferrar P. M., Taylor E. N., Gambaro G., Curhan G. C.: Caffeine intake and the risk of kidney stones. Am J Clin Nutr., 100(6):1596-1603, 2014 Dec.

European Food Safety Authority: Caffeine. EFSA explains risk assesment.

Jonathan M. Hodgson, Kevin D. Croft, Richard J. Woodman, Ian B. Puddey, Dagmar Fuchs, Richard Draijer, Elena Lukoshkova, Geoffrey A Head: Black tea lowers the rate of blood pressure variation: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr, 97, 5, 943-950, 2013 May.

Elizabeth Mostofsky és mtsai: Habitual Coffee Consumption and Risk of Heart Failure, A Dose-Response Meta-Analysis. Circulation: Heart Failure, 5:401-405, 2012.

Susanna C. Larsson: Coffee Consumption and Risk of Stroke in Women. Stroke. 42: 908-912, 2011.

Chute M. P. et al.: Moderate Caffeine Consumption Is Associated with Better Memory Scores in Clinically Normal Older Adults. Presented at: Alzheimer`s Association International Conference 2015, July 18-23, 2015, Washington, D. C. (Abstract #3714.)

Jonathan Block: Caffeine May Boost Memory, Executive Function. July 24, 2015./

Chuanhai Cao et al.: High Blood Caffeine Levels in MCI Linked to Lack of Progression to Dementia. Journal of Alzheimer’s Disease, 30, 559–572, 2012.

Song J., Xu H, Liu F., Feng L.: Tea and cognitive health in late life: current evidence and future directions. J Nutr Health Aging, 16(1):31-34, 2012 Jan.

kapcsolódó cikkek