Az elégtelen folyadékfogyasztás következményei idős emberek esetében
A leggyakoribb időskori betegségek és az elégtelen folyadékellátottság gyakran összefüggnek.Szerző: Moharos Melinda | Lektor: Dr. Biró Lajos
Publikálás dátuma: 2015-08-31
A test öregedésével párhuzamosan a szervezet víztartalma fokozatosan csökken: míg egy újszülött szervezete 70%, addig egy idős emberé kb. 50% vizet tartalmaz.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) napi folyadékfelvételi ajánlása átlagosan (az italokból és az ételekből származó folyadékmennyiséggel összesen számolva):
- felnőtt férfiak esetében: 2,5 liter
- felnőtt nők esetében: 2 liter
Kiemelendő, hogy ugyanez a mennyiség vonatkozik az időskorúakra is!
Átlagos európai étrend mellett a napi folyadékfelvétel 20–30%-a származik a táplálékból, 70–80%-a pedig a folyadékokból.
Egy 2014-es hazai felmérés szerint az idősotthonokban élők folyadékfogyasztása messze elmarad az ajánlott mennyiségtől: nők esetében mindössze 1,7 liter, férfiaknál is csak 1,8 liter volt az átlag napi folyadékfogyasztás mennyisége.
A vízfogyasztás és -felhasználás (anyagcsere-folyamatok, légzés, kiválasztás, esetleges betegségek során bekövetkező hányás, hasmenés, stb.) között egyensúlynak kell lennie. Amennyiben ez megbomlik, a szervezet kiszáradhat, ami komoly egészségügyi következményekkel járhat.
Az idősek sokkal veszélyeztetettebbek a dehidráció (kiszáradás) szempontjából, mint a fiatalabb felnőttek
A szomjúságérzet, mint inger segít fenntartani a folyadékháztartás egyensúlyát. Azonban idős korban a szomjúságérzet csökken, ezért az idősek gyakran nem is veszik észre, hogy egész nap nem vagy szinte alig fogyasztanak folyadékot. Szintén az időskorra jellemző, hogy a vese vízvisszatartó képessége is csökken, azaz a vizelettel több folyadékot veszít a szervezet.
Számos egyéb ok is húzódhat a folyadékpótlás csökkenésének hátterében:
- Például a memória romlása miatt egyszerűen megfeledkeznek az ivásról,
- Bizonyos gyógyszerek szedése pedig gátolhatja a szomjúságérzet kialakulását.
- Az időskori depresszió szintén szerepet játszhat a dehidráció kialakulásában („nincs kedvem enni-inni se”).
- A mozgás nehezebbé válik, meggondolják, hogy egyáltalán érdemes-e felállni egy pohár vízért.
- Ráadásul, ha isznak, akkor a mellékhelyiségbe is ki kell menni előbb-utóbb, amit gyakran újabb kényelmetlen procedúraként élnek meg.
A helyzet a kor előrehaladtával fokozatosan romlik, a felmérések szerint a 85-99 évesek között akár hatszor nagyobb lehet a kiszáradás veszélye, mint a 65-69 éveseknél.
Fotó: shutterstock.com
A kiszáradás következményei
Az enyhe folyadékhiányt jelezheti fejfájás, nehezebb koncentráció, fáradtság, gyengeség, enyhe szédülés. A súlyosabb, tartósabb dehidrációnak már komolyabb jelei vannak:
- székrekedés,
- szájüregi problémák,
- csökkenő szellemi kapacitás,
- légzési nehézségek,
- vesebetegség,
- mentális problémák (például hangulati ingadozás, hallucinációk, stb.),
- koordinációs problémák (ezzel jelentősen megnőhet az elesés, és az esés miatti csonttörés kockázata).
Az leggyakoribb időskori betegségek és halálozás okainak a hátterében gyakran megtalálhatjuk a dehidrációt is: elesés, törések, zavartság, fertőzések, stroke (agyvérzés), szívinfarktus, lassabb sebgyógyulás mind nagyobb eséllyel következhetnek be az elégtelen folyadékellátottság esetén.
Egy vizsgálat során megfigyelték, hogy azok a 65 éves, vagy idősebb emberek, akik a kórházi felvételükkor dehidráltak voltak, közel hatszor nagyobb eséllyel haltak meg a kórházban, mint akiknek a felvételükkor megfelelő volt a folyadékellátottságuk.
Mi tehet? – Javaslatok, tippek
- Mindig legyen szem előtt elérhető távolságban folyadék!
- Napi többször érdemes kínálni az időseket.
- Már ingyenes, okostelefonokra fejlesztett figyelmeztető alkalmazások is elérhetők (akár a fiatalabb hozzátartozók, gondozók számára).
- Váltogassa az innivalókat (gyümölcs, gyógyteák, gyümölcslevek, zöldséglevek, szénsavas, szénsavmentes ásványvíz, stb.)! Bővebb információt ide kattintva olvashat.
- Többször egyen nagy víztartalmú ételeket, élelmiszereket: például leveseket, főzelékeket, turmixokat, gyümölcssalátákat, mártásokat, joghurtokat, kefirt, tejitalokat, pudingokat!
Kellő odafigyeléssel megelőzhető a kiszáradás és az elégtelen folyadékfogyasztásból származó komolyabb kórképek.
Irodalom:
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Táplálkozási Akadémia Hírlevél, Időskori folyadékfogyasztás. 6. évfolyam, 10. szám – 2013. november.
Antal Emese, Szűcs Zsuzsanna, dr. Lichthammer Adrienn, Veresné dr. Bálint Márta: Az időskori hidratációs állapot felmérése szociális otthonokban. Új DIÉTA, 5, 30-32, 2014.
European Hydratation Institute: Key tips on hydration for elderly people.
European Hydratation Institute: Key tips on hydration for elderly people Do hydration needs change as we get older?
British Nutrition Foundation: Dehydration in the elderly.
Suhr J. A., Patterson S. M., Austin A. W., Heffner K.L.: The relation of hydration status to declarative memory and working memory in older adults. J Nutr Health Aging., 14(10):840-843, 2010 Dec.