Az elégtelen folyadékfogyasztás következményei idős emberek esetében

A leggyakoribb időskori betegségek és az elégtelen folyadékellátottság gyakran összefüggnek.

Szerző: Moharos Melinda | Lektor: Dr. Biró Lajos
Publikálás dátuma: 2015-08-31

A test öregedésével párhuzamosan a szervezet víztartalma fokozatosan csökken: míg egy újszülött szervezete 70%, addig egy idős emberé kb. 50% vizet tartalmaz.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) napi folyadékfelvételi ajánlása átlagosan (az italokból és az ételekből származó folyadékmennyiséggel összesen számolva):

  • felnőtt férfiak esetében: 2,5 liter
  • felnőtt nők esetében: 2 liter

Kiemelendő, hogy ugyanez a mennyiség vonatkozik az időskorúakra is!

Átlagos európai étrend mellett a napi folyadékfelvétel 20–30%-a származik a táplálékból, 70–80%-a pedig a folyadékokból.

Egy 2014-es hazai felmérés szerint az idősotthonokban élők folyadékfogyasztása messze elmarad az ajánlott mennyiségtől: nők esetében mindössze 1,7 liter, férfiaknál is csak 1,8 liter volt az átlag napi folyadékfogyasztás mennyisége.

A vízfogyasztás és -felhasználás (anyagcsere-folyamatok, légzés, kiválasztás, esetleges betegségek során bekövetkező hányás, hasmenés, stb.) között egyensúlynak kell lennie. Amennyiben ez megbomlik, a szervezet kiszáradhat, ami komoly egészségügyi következményekkel járhat.

Az idősek sokkal veszélyeztetettebbek a dehidráció (kiszáradás) szempontjából, mint a fiatalabb felnőttek

A szomjúságérzet, mint inger segít fenntartani a folyadékháztartás egyensúlyát. Azonban idős korban a szomjúságérzet csökken, ezért az idősek gyakran nem is veszik észre, hogy egész nap nem vagy szinte alig fogyasztanak folyadékot. Szintén az időskorra jellemző, hogy a vese vízvisszatartó képessége is csökken, azaz a vizelettel több folyadékot veszít a szervezet.

Számos egyéb ok is húzódhat a folyadékpótlás csökkenésének hátterében:

  • Például a memória romlása miatt egyszerűen megfeledkeznek az ivásról,
  • Bizonyos gyógyszerek szedése pedig gátolhatja a szomjúságérzet kialakulását.
  • Az időskori depresszió szintén szerepet játszhat a dehidráció kialakulásában („nincs kedvem enni-inni se”).
  • A mozgás nehezebbé válik, meggondolják, hogy egyáltalán érdemes-e felállni egy pohár vízért.
  • Ráadásul, ha isznak, akkor a mellékhelyiségbe is ki kell menni előbb-utóbb, amit gyakran újabb kényelmetlen procedúraként élnek meg.

A helyzet a kor előrehaladtával fokozatosan romlik, a felmérések szerint a 85-99 évesek között akár hatszor nagyobb lehet a kiszáradás veszélye, mint a 65-69 éveseknél.

Fotó: shutterstock.com

A kiszáradás következményei

Az enyhe folyadékhiányt jelezheti fejfájás, nehezebb koncentráció, fáradtság, gyengeség, enyhe szédülés. A súlyosabb, tartósabb dehidrációnak már komolyabb jelei vannak:

  • székrekedés,
  • szájüregi problémák,
  • csökkenő szellemi kapacitás,
  • légzési nehézségek,
  • vesebetegség,
  • mentális problémák (például hangulati ingadozás, hallucinációk, stb.),
  • koordinációs problémák (ezzel jelentősen megnőhet az elesés, és az esés miatti csonttörés kockázata).

Az leggyakoribb időskori betegségek és halálozás okainak a hátterében gyakran megtalálhatjuk a dehidrációt is: elesés, törések, zavartság, fertőzések, stroke (agyvérzés), szívinfarktus, lassabb sebgyógyulás mind nagyobb eséllyel következhetnek be az elégtelen folyadékellátottság esetén.

Egy vizsgálat során megfigyelték, hogy azok a 65 éves, vagy idősebb emberek, akik a kórházi felvételükkor dehidráltak voltak, közel hatszor nagyobb eséllyel haltak meg a kórházban, mint akiknek a felvételükkor megfelelő volt a folyadékellátottságuk.

Mi tehet? – Javaslatok, tippek

  • Mindig legyen szem előtt elérhető távolságban folyadék!
  • Napi többször érdemes kínálni az időseket.
  • Már ingyenes, okostelefonokra fejlesztett figyelmeztető alkalmazások is elérhetők (akár a fiatalabb hozzátartozók, gondozók számára).
  • Váltogassa az innivalókat (gyümölcs, gyógyteák, gyümölcslevek, zöldséglevek, szénsavas, szénsavmentes ásványvíz, stb.)! Bővebb információt ide kattintva olvashat.
  • Többször egyen nagy víztartalmú ételeket, élelmiszereket: például leveseket, főzelékeket, turmixokat, gyümölcssalátákat, mártásokat, joghurtokat, kefirt, tejitalokat, pudingokat!

Kellő odafigyeléssel megelőzhető a kiszáradás és az elégtelen folyadékfogyasztásból származó komolyabb kórképek.

Irodalom:

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Táplálkozási Akadémia Hírlevél, Időskori folyadékfogyasztás. 6. évfolyam, 10. szám – 2013. november.

Antal Emese, Szűcs Zsuzsanna, dr. Lichthammer Adrienn, Veresné dr. Bálint Márta: Az időskori hidratációs állapot felmérése szociális otthonokban. Új DIÉTA, 5, 30-32, 2014.

European Hydratation Institute: Key tips on hydration for elderly people.

European Hydratation Institute: Key tips on hydration for elderly people Do hydration needs change as we get older?

British Nutrition Foundation: Dehydration in the elderly.

Suhr J. A., Patterson S. M., Austin A. W., Heffner K.L.: The relation of hydration status to declarative memory and working memory in older adults. J Nutr Health Aging., 14(10):840-843, 2010 Dec.