A mediterrán étrend kedvező hatása az időskori fizikai-szellemi állapotra

Napjainkban szinte minden nap újabb és újabb „csodadiétákba” botlunk, amelyeknek általában egy közös vonásuk van: mindegyik azt ígéri, hogy aki az adott diétát követi, egészségesebb lesz (vékonyabb, boldogabb lesz, tovább fog élni, stb.). Az úgynevezett mediterrán diéta, amit nevezhetünk életmódnak is, lassan évtizedek óta tartja magát az egészséges életmód-javaslatok élmezőnyében. Számos kutatás bizonyítja az érvényességét.

Szerző: Moharos Melinda | Lektor: Dr. Biró Lajos
Publikálás dátuma: 2015-08-28

Megfigyelték, hogy a mediterrán térség országaiban (például Olaszországban, Spanyolországban) élők között kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés, és hosszabb a várható átlagéletkor, mint a többi fejlett országban. Ezt a jelenséget többek között a mediterrán étrend jellegzetességeivel magyarázható.

A mediterrán étrend főbb jellemzői:

  • Naponta nagy mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása.
  • Halak és a tenger gyümölcseinek heti többszöri fogyasztása.
  • Teljes kiőrlésű gabonákból készült élelmiszerek fogyasztása.
  • Olajos magvak, olívaolaj (mint fő zsiradék) fogyasztása.
  • Kevés vöröshús fogyasztása.
  • Kevés feldolgozott élelmiszer fogyasztása.
  • Kevés jó minőségű alkohol (jellemzően vörösbor) fogyasztása.

Azaz az étrend gazdag élelmi rostokban, vitaminokban, antioxidánsokban, jó minőségű fehérjéket tartalmaz, valamint a zsírsavösszetétele is rendkívül kedvező (arányaiban kevés telített zsírsav, sok a telítetlen, többszörösen telítetlen zsírsav, például az ómega-3).

A zsírsavakról átfogó ismertető anyagot itt találhat.

Fotó: 123rf.com

Mediterrán diéta: jó szívvel idős korban is

Számtalan kutatás vizsgálta a mediterrán étrend szervezetre gyakorolt hatásait: a szív– és érrendszer szempontjából egyértelműen pozitív eredmények születtek.

Kedvezően befolyásolja a vérzsírok szintjét, azaz növeli a „jó” koleszterin (HDL), és csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL), valamint az összkoleszterin szintjét a vérben, javítja az érbelhártya (endothel) funkcióját, csökkenti az oxidatív stressz következményeit és a vérrögképződést. (Az erek belső felszínét egy vékony, összefüggő réteg borítja, ezt nevezzük endothelnek. Bővebb információt itt olvashat a feladatiról.)

Összességében, ennek köszönhetően az érelmeszesedés kialakulására is sokkal kisebb az esélye annak, aki életvitelszerűen követi a mediterrán étrendet.

Az étrendet folytatóknál szintén csökken az elhízás és a metabolikus szindróma kialakulásnak a kockázata.

Csökken továbbá a keringési rendszer okozta halálozás gyakorisága, valamint a stroke (agyvérzés) és a szívinfarktus kialakulásának kockázata még nagy kockázat (például családi hajlam) esetén is, idős korban is, és nem csak a mediterrán régió országaiban (p például lengyel személyek vizsgálata alapján is pozitív eredményt mutatott).

Az étrend és az időskori szellemi fittség

Az erek állapotának romlása a demencia kialakulásának fontos kockázati tényezője, elősegíti a szellemi hanyatlást időskorban, így a fentiek alapján a mediterrán diéta segít kivédeni ezeket a hatásokat.

Utánkövetéses vizsgálat során idős emberek (átlagéletkoruk 67 év volt) mediterrán jellegű étrendet követtek olívaolajjal és olajos magvakkal kiegészítve (amelyek alapvetően eleve részét képezik az étrendnek). Az eredmények alapján a kognitív funkciók javultak.

A kutatások alapján a mediterrán étrend javíthatja az általános szellemi állapotot, segíthet megelőzni az időskori elbutulást, és csökkentheti, lassíthatja az állapotromlást az enyhe kognitív zavartól az Alzheimer-kór kialakulásáig.

Irodalom:

Demarin V., Lisak M., Morović S.: Mediterranean diet in healthy lifestyle and prevention of stroke. Acta Clin Croat., 50(1):67-77, 2011 Mar.

Giuseppe Grosso, Urszula Stepaniak, Agnieszka Micek, Roman Topor-Mądry, Denes Stefler, Krystyna Szafraniec, Martin Bobak, Andrzej Pająkb: A Mediterranean-type diet is associated with better metabolic profile in urban Polish adults: Results from the HAPIEE study. Metabolism, 64(6): 738–746, 2015 Jun.

M. Yannakoulia et al.: Cognitive health and Mediterranean Diet: Just diet or lifestyle pattern? Ageing Research Reviews, 20, 74–78, 2015.

B. Caracciolo et al.: Cognitive decline, dietary factors and gut–brain interactions. Mechanisms of Ageing and Development, 136-137, 59–69, 2014.

Balwinder Singh et al.: Association of Mediterranean diet with Mild Cognitive Impairment and Alzheimer’s disease: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Alzheimers Dis., 39(2): 271–282, 2014 Jan 1.

Cinta Valls-Pedret et al.: Mediterranean Diet and Age-Related Cognitive Decline. A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med., 175(7):1094-1103, 2015.

Solfrizzi V. et al.: Diet and Alzheimer`s disease risk factors or prevention: the current evidence. Expert Rev Neurother., 11(5):677-708, 2011 May.

kapcsolódó cikkek