A méhnyakrák kockázati és védő tényezői

Ma már széles körben ismert, hogy a méhnyakrákot a Humán Papilloma Vírus bizonyos típusai okozzák. Ezen kívül vannak tényezők, melyek fokozhatják a hajlamot a rákos elváltozásra.

Szerző: Dr. Mosberger Eszter | Lektor:
Publikálás dátuma: 2015-10-16

Humán Papillóma Vírus

Az esetek 99 százalékában a méhnyak rosszindulatú megbetegedését a humán papillóma vírus (HPV) fertőzés előzi meg, ami az évek során a méhnyak sejtjeiben egyre súlyosbodó rákmegelőző állapotot majd rákot hozhat létre. A HPV kóroki szerepének ismerete és az erre alapozott megelőző és szűrő programok az egyik leghatékonyabban felismerhető és megelőzhető daganattá tették a méhnyakrákot. A fentiekből az is következik, hogy ami emeli a HPV fertőzés kockázatát, az a méhnyakrák előfordulásának kockázatát is emeli.

  • ha a partnernek nagy számú szexuális kapcsolata van
  • ha valaki minél korábban kezdi meg a nemi életet.

Mivel a körülmetélt férfiak kevésbé hajlamosak elkapni és terjeszteni a HPV fertőzést, ezért a partnerüknek kisebb az esélye a HPV fertőzésre, így a méhnyakrák kialakulására is.


Fotó: shutterstock.com


A jelenleg elérhető HPV elleni oltások a rákos elváltozások 70 százalékáért felelős altípusokkal szemben védettséget nyújtanak. Magyarországon a HPV elleni államilag finanszírozott védőoltást azok a lányok kaphatják meg iskolai kampányoltás keretében, akik betöltötték a 12. életévüket és az általános iskola 7. osztályát a végzik. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség 6 hónap különbséggel. A védőoltást a HPV-vel való fertőződés előtt, vagyis a nemi élet megkezdése előtt kell beadni. Ha valaki megkapta a védőoltást, akkor is javasolt a szexuális élet megkezdése után a méhnyakrák szűrést elvégeztetni, mert az esetek harmadában olyan típusú HPV felelős a sejtek elváltozásáért, ami ellen nem véd az oltás.

Dohányfüst

Egy dohányfüstben előforduló vegyület szintén bizonyítottan emeli a méhnyakrák kockázatát. Ez a vegyület károsítja a méhnyakat borító nyálkahártya úgynevezett. Langerhans sejtjeit, amik a vírusos fertőzéssel szembeni védelemért és a sejtek rákos elfajulásával szembeni védelemért is felelősek.

Gyengült immunrendszer

Az egészséges immunrendszer a rákosan elfajult sejtek felismeréséért és kiiktatásáért is felelős ezért, ha valakinek az immunrendszere valami miatt legyengült nagyobb eséllyel fordulhat elő az esetében a méhnyakrák is. Tipikusan ez a vénás droghasználók, AIDS-esek és szervátültetésen átesett páciensek esetében fordul elő.

Fogamzásgátló tabletta

Kutatások egyértelműen kimutatták, hogy a fogamzásgátló tabletta (OAC) szedése és a méhnyakrák előfordulása között összefüggés van. Azt feltételezik, hogy ennek hátterében az áll, hogy aki OAC-ot szed, a teherbeesés szempontjából biztonságban érzi magát, ezért  hajlamosabb több partnerrel kapcsolatot létesíteni és mellőzni az óvszer használatát. Emiatt körükben gyakoribb a HPV fertőzés kockázata. Itt fontos azt is megemlíteni, hogy az OAC a méhtestrák és a petefészekrák kockázatát egyértelműen csökkenti.

Családi hajlam

Ha valakinek egyenes ágú rokonánál előfordult a daganat, megduplázódik az esélye, hogy nála is kialakuljon élete során. Ennek hátterében azonban még nem tisztázott, hogy örökletes genetikai eltérés áll vagy a hasonló életmód és szociális körülmények.

Egyebek

  • rossz szociális körülmények között él.
  • vegytisztítókban használt tetrakloroetilén
  • művi terhességmegszakítás
  • hét feletti számú hüvelyi szülés

Nagyon fontos tudni, hogy akik valamilyen szempontból kiemelt rizikócsoportba tartoznak, még fontosabb a méhnyak szűréseken való rendszeres részvétel, hiszen ebben az esetben a méhnyakrák kialakulásának kockázata hasonló tartományba csökken, mint a rizikóval nem élők körében!

Irodalom:

http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/sexually-transmitted-infections/news/news/2014/04/1-in-100-women-in-europe-will-develop-cervical-cancer

http://apps.who.int/rhl/gynaecology/cancer/cd001035_broutetn_com/en/index.html

WHO- Comprehensive cervical cancer control-A guide to essential practice - Second edition (2014) 24. oldal
http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/cancer/publications/2013/talking-with-patients-and-parents-about-hpv-vaccination-for-girls-information-for-health-care-professionals
https://www.antsz.hu/hpv/hpv.html#kikkapjakmeg
http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/type/cervical-cancer/about/cervical-cancer-risks-and-causes